5 клас, зарубіжна література. Художня література - духовна скарбниця людства.

1. Робота з теорією.

Ми починаємо вивчати новий предмет, який називається "Зарубіжна література". Тобто за цей рік ми познайомимося із фольклорними та авторськими творами, які були створені за межами нашої держави. Поняття "зарубіжна література" нерозривно пов'язане із терміном "світова література". Уважно прочитайте визначення й перекажіть його другові або родичу.


Світова́ літерату́ра— сукупність літератур усіх народів світу від давнини до сьогодення. Зародження літератури в кожній країні пов'язане з виникненням писемності, що відбувалося неодночасно в різних регіонах, державах тощо.

2. Гра "А чи знаєте ви?"
Отже, українська література - частина світової літератури, а на наших уроках ми будемо говорити саме про ті казки, легенди, оповідання, повісті, вірші, які створив народ інших держав або іноземні автори. 

Давайте спробуємо розподілити подані твори у дві колонки: зарубіжна та українська література (автори пропущені).

"Коза-дереза", "Котигорошко", "Кривенька качечка", "Дідова дочка й бабина дочка", "Спритна принцеса або пригоди розумниці", "Білосніжка", "Червона Шапочка", "Мудра дівчина", "Фарбований лис", "Таємниця козацької шаблі", "Полліанна", "Аліса в Країні Див".

Перевірте себе за посиланням:

https://rabarh.blogspot.com/2020/09/blog-post.html

3. Опрацювання теоретичного матеріалу. Уважно прочитайте текст та виконайте запропоновані завдання. 

Література. Що це таке й для чого нам потрібно?
Література - це форма передачі думки і досвіду через письмо. Також це сукупність всіх писаних і друкованих творів певного народу або епохи. До винайдення книгодрукування література існувала в основному у вигляді рукописів. Матеріалом для збереження записів були глиняні таблички в Межиріччі (територія в Азії між річками Тигр та Євфрат, колись там знаходилося Вавилонське царство та Персидська імперія), папіруси в Стародавньому Єгипті, пальмове листя в Стародавній Індії, шовк у Китаї. В епоху Середньовіччя книги записувалися на пергаменті - тобто на шкірі тварин. У 2 столітті було винайдено папір. У наш час дедалі більша частина літератури створюється й публікується в електронному вигляді, але книга все ще лишається найпопулярнішим носієм літературних творів.


Не тільки народна мудрість, а й митці та філософи різних країн у різні часи з великою шаною говорили про книгу. Прочитайте висловлювання відомих людей та зробіть висновки, які функції виконує книга у житті суспільства? (питання можна обговорити з друзями або родичами). 

"Читаючи авторів, які гарно пишуть, звикаєш правильно говорити". Вольтер, французський письменник.
"Читання книжок відкриває нас самих і світ". Йоганн Гете, німецький поет.
"Книга - джерело знань". Народна мудрість.
"Книги - це кораблі думки. Вони мандрують на хвилях часу і дбайливо несуть свій дорогоцінний вантаж від покоління до покоління" Френсіс Бекон, англійський філософ.

Перед тим, як звірити наші висновки, давайте зробимо перерву на...


= Книжні цікавинки = 

Як ми вже дізналися, носії літературних творів бувають дуже різні. Ми можемо очитати твір, написаний на глиняній дощечці, або в електронному вигляді, користуючись, наприклад, планшетом.
Та комп'ютер чи будь-який інший технічний засіб ніколи не замінить справжньої книги, тому що вже сама книга може бути витвором мистецтва.
Це можна сказати про найбільшу й найменшу книги у світі.

У 1832 році в Лондоні тиражем в 100 екземплярів була надрукована книга «Пантеон англійських героїв». Її довжина була 8 ярдів, ширина – 4 ярда (1 ярд = 0,91 м). Розмір букв становив 0,5 фута (більше 15 сантиметрів). Ця книга вважається однією з найбільших в світі.


Однією з найменших книг є томик віршів Т. Г. Шевченка «Кобзар», який створив майстер Микола Сядристий. Книга складається із 12 сторінок, кожна площею 0,6 квадратного міліметра. Перегортати сторінки можна тільки загостреним кінцем людської волосини. Книга зшита павутинкою, обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника. На обкладинці - портрет поета та зображення хати, де він народився.



Тепер звіримо наші висновки. Зауважу, що в цьому завданні немає "неправильної" думки. В чомусь, можливо, наші думки зійдуться, а, може, ви додасьте щось своє до нашої таблички. 



4. Асоціативне ґроно.
Асоціа́ція — поняття, що виникає при згадуванні іншого. Наприклад, коли я думаю про свято, згадую Різдво або день народження, подарунки, друзів й смаколики. Різдво, день народження, подарунки, друзі, смаколики - це асоціації до слова "свято".
Асоціативне ґроно - це гра на пошук асоціацій із певним словом. Давайте доповнимо розпочате асоціативне ґроно до слова "книга".


5. Домашнє завдання. Складіть висловлювання на 5-7 речень на одну з тем:
1. "Яка моя улюблена казка? Чим вона мені подобається?"
2. "Як, на мою думку, мистецтво слова втілюється у музиці, фільмах та комп'ютерних іграх?"
Додаткове завдання.
Сьогодні на уроці ми згадували найбільшу та найменшу в світі книжки. Але це ще не всі книжкові "рекорди". Допитливі можуть скористатися посиланням та дізнатися багато цікавого:
https://tobm.org.ua/quizzes/world_of_books/knyhotsikavynky.html


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

5 клас, зарубіжна література. Прислів'я, приказки, загадки Практичний урок.

5 клас, зарубіжна література. Мандрівні сюжети. Момотаро, або хлопчик-персик.

Віктор Гюго "Собор Паризькох Богоматері"